
فریدریش ویلهم نیچه(Friedrich Wilhelm Nietzsche) متولد 15 اکتبر 1844 در آلمان و در 25 اوت 1900 درگذشت. او فیلسوف، شاعر، جامعه شناس، آهنگساز و فیلولوژیست کلاسیک بزرگ آلمانی است. نیچه از تاثیر گذارترین و مهمترین فیلسوفان و متفکران به حساب میآید که خیلی از فیلسوفان غرب از او تاثیر گرفتهاند. تفکرات او شروع تاریخ اندیشه مدرن را کلید زد.
در 24 سالگی موفق به کسب کرسی دانشگاه بازل در رشته فیلولوژی کلاسیک شد. نیچه جوانترین فردی بود که به این جایگاه رسیده است. در سال 1879 به خاطر بیماری از سمت خود کنارگیری کرد. در دهه بعدی زندگیش را به تشکیل هسته اصلی آثارش پرداخت، او معتقد بود که بیماریاش باعث زایش تفکرات جدید در وی شده است. در 44 سالگی قوای ذهنیاش به طور کامل از دست داد و دچار فروپاشی کامل ذهنی شد.
ساختار اصلی و اساسی نوشتههای او از جدال فلسفی، شاعری، نقد فرهنگ و قصه تشکیل شده است. در کنار این امور به هنر، لغت شناسی، تاریخ و دین هم پرداخت. نوشتههای نیچه شامل مباحث اخلاقی، زیبای شناسی، تراژدی و حقیقت مطلق چشم انداز باوری است. او ابتدا در یک مدرسه خصوصی مشغول به تحصیل شد. به خاطر جایگاه پدرش توانست از مدرسه پفورتا که از مدارس بسیار معروف و مهم بود بورسیه دریافت کند. او از سال 1858 تا 1864 تحصیل را دنبال کرد. نیچه اوقاتی به نگارش موسیقی و نوشتن شعر اختصاص میداد. او تابستان ها در ناومبرگ هدایت یک انجمن ادبی و موسیقی را به عهد میگرفت. وی در آن مدرسه زبانهای فرانسوی، لاتین، یونانی و عبری را آموخت. این امر باعث شد که بتواند به منابع اصلی کتابها دسترسی داشته باشد.
پس از فارغالتحصیلی از پفورتا در سال 1864 به امید کشیش پروستان شدن وارد دانشگاه وین در رشته الهیات و فیلولوژی کلاسیک شد. پس از یک ترم تحصیل در این رشته، نیچه از دانشگاه خارج شد و در همان زمان دین مسیحیت و ایمان خود را رها کرد. در همان سال، مقاله با نام سرنوشت و تاریخ را نوشت. او در این مقاله به باورهای مسیحیت پرداخت که تحت تاثیر پژوهشهای تاریخی بیاعتبار شده است. نیچه از سال 1869 به مدت 10 سال در دانشگاه بازل به تدریس رشته فیلولوژی کلاسیک پرداخت و در ماه مارس همان سال دکترای خود را بدون دادن امتحان از دانشگاه لایبزیگ دریافت کرد.

فهرست :
تفکرات نیچه
فلسفه و تفکر وی برگرفته از تفکرات تکامل داروین است. نیچه نظریهای را به عنوان ابرانسان مطرح میکند که کاملا براساس نظریه تکامل داروین بنا شده است. او در این نظریه ابرانسان را اینگونه توصیف میکند: ابرانسان فردی است که فراسوی نیک و بد قرار میگیرد و زیست میکند. انسان اخلاقمدار را پشت سر گذاشته است. نیچه برای اولین بار این نظریه را در کتاب چنین گفت زرتشت مطرح کرده است. این نظریه پایه و اساس تفکرات وی را شکل میدهد. او ستایشگر نبوغ انسان و مخالف دموکراسی و برابری انسانها است.
نیچه در نظریات خود با لحنی انتقادی از ارزش و ضد ارزش میگوید. این هم یکی دیگر از محورهای تفکری او به حساب میآید. این پیام ارزش و ضد ارزش او با مرگ فراروایت در فلسفه پست مدرنیسم ظهور پیدا میکند. نیچه معتقد است که ارزش و ضد ارزش در اراده، مورد توجه به قدرت پنهان شده است. به شکلی که گاه خودمان فریب شکل حقیقت طلبی و عدالت خواهی نمادین خود را میخوریم.
آثار
حکمت شادان
این کتاب به نوعی شخصیترین نوشته ای نیچه محسوب میشود. زیرا بعد از بهبودیش از بیماری خطاب به فردی به نام ماری نوشته است. حکمت شادان حاوی نظریه بازگشت ابدی وی است. نظریات او در مورد هنر، حقیقت، دانش و اخلاقیات نیز مطرح میکند. نیچه در این کتاب مخاطب خود را با جذابترین نظریات فلسفی و برخی شعرهای خود آشنا میکند. حکمت شادان در لیست برترین کتابهای فلسفی قرار دارد.
چنین گفت زرتشت
این اثر مهمترین و مشهورترین کتاب نیچه است. یک رمان فلسفی که شخصیت اصلیش به نام زرتشت داستان را روایت میکند. نیچه در کتاب چنین گفت زرتشت نظریات و تفکرات خود را از زبان زرتشت بیان میکند. نظریه های همچون ابرانسان، مرگ خدا و بازگشت جاویدان مطرح میکند.
فراسوی نیک و بد
این کتاب باعث تثبیت جایگاه نیچه به عنوان برجستهترین متفکر و فیلسوف غرب شده است. نیچه جامعه مسیحی را نقد میکند و میگوید آنها اسیر رفتارهای غلط و عملکرد های اشتباه شده و به نوعی تحت سلطه اخلاقیات برده دارانه قرار دارند. بعد از طرح نقدهایش به دادن راه کار و نظریه میپردازد، نظریههای که زمان حال را هم دربرمیگیرند. نیچه میگوید که چگونه هر فرد میتواند با اراده قوی، قدرت خود را به جهان پیرامونش تحمیل کند. این اثر ازرشمند با نگاه پیشرو درباره حقیقت، خدا و در کل و اساسی به مسئله نیک و بد میپردازد. این تفکرات را در چارچوب سنتهای فکری مرسوم پس میزند.
برای تهیه این کتاب رو لینک کلیک کنید.
غروب بتها
این آخرین کتاب نیچه به حساب میآید. به نوعی همه نظریات و تفکرات خود را به صورت چکیده در این کتاب جا داده است. درکتاب غروب بتها، او سعی کرده که به صورت کاملا فشرده و کوتاه ضربه خود را به تفکرات کلاسیک و مدرن وارد کند و به تمامی میراث افلاطون و سقراط، در کل به بازسازی تفکر مدرن که به دست کانت انجام شده است حمل کنند و آنها را زیر سوال ببرد. این آثار ارزشمند و مهم فریدریش نیچه همگی در سایت نت بوک موجود هستند و میتوانید آنها را تهیه و از خواندشان لذت ببرید.
- Milad Yeganeh
- 1400-08-16
- 130 بازدید